Epoksi ve Polyester reçineler hakkında : Epoksi ve polyester reçineler kaplamaların sıvı ve akışkan yapısını oluşturur. Epoksi ve polyester olarak 2 gruba ayrılırlar. Her iki grupta A ve B olarak iki komponetlidir.
Epoksi grupta A komponenti ile B komponentinin karışım oranı 1’e 1 ila 10’a 1 arası değişir ve karıştırıldıklarında dışarıya ısı veren egzotermik bir reaksiyon olur. Bu reaksiyon neticesi karışım yaklaşık 4 saatte donar ve 72 saat de tam kürlenerek doymuş bir polimer yapı oluştururlar.
Polyester grupta A komponenti ile B komponentinin karışım oranı yaklaşık 50’ye 1 dir ve karıştırıldıklarında dışarıya ısı veren hızlı ve zincirleme bir reaksiyon olur. Bu reaksiyon neticesi karışım yaklaşık olarak 2 saatte donar ve 24 saatte tam kürlenerek doymuş bir polimer yapı oluşturur.
Yeni teknoloji hem novolac epoksi hem de novolac polyester üretmiştir. Novolac versiyonları çapraz modifiyeli olup daha fazla kimyasal, sıcaklık ve aşınma dayanımına sahiptir. Çok daha üstün performans için hybrit novolac versiyonları tercih edilebilir.
Her iki reçine grubu da; mineral ve sentetik dolgularla yada cam elyafı ile birlikte kullanılarak katı ve sert yapılı polimer bir yapı oluştururlar.
A ( ana reçine )+B( sertleştirici reçine )+DOLGU( mineral veya sentetik partiküller veya cam elyafı veya memran ) = Polimer kompozit yapı
TEKNİK BÜLTEN ( Epoksi ve Polyester reçine dolguları hakkında ): Epoksi ve Polyester reçinelerin A ve B komponetleri birbiri ile karıştırıldıklarında sert ve katı bir polimer yapı ortaya çıkar. Ancak bu yapı pek işe yaramaz çünkü kırılgandır ve aşınma dayanları düşüktür. Bu yapıya kürlenme aşamasında 3. katkı olarak dolgu maddesi veya cam elyafı katarak ortaya çıkan yapı fayda sağlayan bir kompozit yapı olur.
Kil dolgu: En basit boyalarda bulunan dolgu tozudur. Kimyasal ve basınç dayanımı kötüdür.
Kuvars dolgu: Konvensiyonel boya, epoksiler ve polyesterlerdeki dolgudur. Kimyasal dayanımı iyidir. Basınç dayanımı da iyidir.
Seramik dolgu: Seramik tozu, alüminyum oksit tozu, silisyum karbür tozu, gibi özel proseslerden geçmiş seçkin dolgu malzemeleridir. Mükemmel kimyasal ve aşınma dayanımları vardır. Fiyatları diğer dolgulu epoksilere nazaran yüksek olmasına rağmen aşınmaların fazla ve şiddetli olduğu uygulamalarda makine ve ekipmanları koruyarak teknik ve ekonomik açıdan daha avantajlı olurlar.
Novolac Reçineler içine katılmış seramik partiküllerinin her birini nano çaplardan mm çaplara kadar değişebilen milyonlarca yuvarlak bilya gibi düşünebilirsiniz. Aşındırıcı partikül ve etkenler reçinelerin içindeki bu bilyaların üzerinden kayarak gider ve bu sayede yüzeyler aşınamaz. Novolac Recineler seramik partiküllerinin birbirine bağlayıcılık görevini üstlenirler.
Glass Flake dolgu: Glass kelimesinin Türkçesi camdır. Flake kelimesinin Türkçesi ise pulcuktur. Glass Flake Cam Pulcuğu demektir. Yüksek teknoloji ile ECR Camlar 1 ila 10 mikron kalınlığında ve 50 ila 100 mikron çapında milyarlarca parçaya kesilirler ve Novolac Epoksi veya Novolac Polyester Reçinelerin içine dolgu olarak katılırlar. Fiyatları seramik dolgulu Novolac Epoksilere nazaran biraz daha düşüktür çünkü kullanımları daha yağındır. Nemli ve kimyasallı gaz sistemlerinde, kimyasal uygulamalarda ve FGD sistemlerde performansları seramik ve diğer dolgulara göre çok daha üstündür ve bu tür uygulamalarda teknik ve ekonomik olarak daha avantajlı olurlar.
Bu sebeple Flake kaplamalar bünyesinde cam pulcukları bulunduran kaplamalardır.Bu cam pulcuklarının her birini bir balık pulcuğuna benzetebiliriz. Airlesle atılabilen bir kaplamadaki cam pulcukların kalınlığı 10 mikronun atında olup çapları ise 100 mikrona kadar çıkabilir.
1500 mikron kalınlığındaki bir flake kaplamada yaklaşık 100 adet cam pulcuğu birbiriyle üst üste gelerek mükemmel bir geçirimsizlik sağlar. Cam pulcukları hem yüksek sıcaklığa dayanır hem de kimyasallara dayanır. Kaplama işlemi bittiğinde bir metrekare kaplamada milyonlarca cam pulcuğu yan yana ve üst üste birbirine kenetlenerek mükemmel bir geçirimsiz tabaka oluşturur. Kaplamada kullanılan reçinenin içindeki bahse konu bu flake pulcukları ne kadar geniş ise kaplama o derece performanslı olur. Özellikle FGD Gaz yıkama sistemlerinde ve aşırı tahriş edici kimyasallara karşı epoksi kaplamalarda kullanılırlar.
Firmamız FGD Gaz yıkama sistem flake kaplamalarında ve diğer Flake kaplamalarda uzman bir firma olup Türkiye’de ve Yurtdışında uygulamalar yapmaktadır.
